Programma
Wanneer: donderdag 9 november 2023
Waar: Antropia, Driebergen
Opening en welkom door Elisabeth van den Hoogen.
Bestaanszekerheid als basis, voor velen is dat bepaald niet vanzelfsprekend. Zeker niet als de financiële zekerheid langdurig afwezig is, waardoor andere aspecten in het leven ook onzeker worden. Thomas Kampen doet onderzoek naar de olievlekwerking van (langdurige) financiële onzekerheid. Hiervoor kijkt hij onder meer naar de gesprekken bij de sociale dienst tussen consulent en client. Hoe houden gemeenten bijvoorbeeld in deze gesprekken – bewust of onbewust – de brede bestaansonzekerheid in stand, welke effecten heeft dat op inwoners, hoe kan dat beter en welke rol is hier weggelegd voor sociaal werkers?
Waarom is het zo belangrijk om mensen die voor hun inkomen afhankelijk zijn van de overheid te betrekken bij het maken van plannen voor nieuwe beleid en vooral voor de uitvoering? Inbreng van burgers moet worden gezien als een essentieel onderdeel van de beleidscyclus: vooraf raadplegen, evalueren en achteraf toetsen.
Fatma Koşer Kaya, voorzitter Landelijke Clientenraad, en Hanny Heuvelink uit Tilburg.
In het Gezond en Actief Leven Akkoord staat een sterke lokale sociale basis centraal, met als doel een gezonde bevolking in 2040. De staatssecretaris geeft zijn visie op bestaanszekerheid en het belang van de sociale basis. Hoe kan volgens hem het Rijk met gemeenten en inwoners de sociale basis versterken en de toegang tot het stelsel van voorzieningen verbeteren?
Hier vindt u een korte inhoudelijke beschrijving van de workshops in deze ronde.
In september verschijnt het tweede rapport van de landelijke Commissie Sociaal Minimum. Wat is er nodig van het Rijk voor een steviger sociaal minimum en vooral voor een groter bereik en gebruik van bijvoorbeeld toeslagen? Nadja Jungmann biedt als lid van de Commissie een blik op de aanbevelingen en zet tijdens het congres voorts de schijnwerper op de gemeenten. Terwijl het Rijk zich buigt over de besteding van twee miljard voor het tegengaan van armoede en over het rapport van de Commissie, kunnen en moeten gemeenten al aan de slag met een effectiever beleid voor bestaanszekerheid.
De handschoen van Nadja Jungmann zal Peter Heijkoop oppakken. Hoewel de VNG in een pittig essay eerder dit jaar zeker de pijlen richt op Den Haag, ligt er volgens hem ook een dure belofte bij gemeenten: bestaanszekerheid gaat om niets minder dan het veiligstellen van een menswaardig bestaan. Hoe ziet de lokale agenda over bestaanszekerheid eruit? En op welke doorbraken kunnen we niet langer wachten?
Hier vindt u een korte inhoudelijke beschrijving van de workshops in deze ronde.
Hier vindt u een korte inhoudelijke beschrijving van de workshops in deze ronde.